Pembaca Blog Setia

Saturday, 19 April 2014

Bahaya Kekurangan Potassium Ketika Hamil

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


Ketika hamil, banyak perkara yang perlu kita ambil tahu dan ambil perhatian sebenarnya. Mama hakim pasti sangat ramai antara kita tak tahu tentang kekurangan potassium dalam badan ketika hamil boleh mengundang bahaya kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Potassium adalah mineral (elektrolit) penting dalam sel badan yang berfungsi dalam melancarkan peredaran darah. Ia penting untuk otot dalam badan termasuk jantung supaya dapat berfungsi dengan efektif. Organ penting yang mengawal kestabilan dan menyingkirkan potassium berlebihan adalah buah pinggang kita. Tahap normal potassium dalam badan adalah 3.5 ke 5.0 mmol/L jadi kalau jumlahnya kurang dari 3.5 maka seseorang itu dikatakan menghidapi HYPOKALAEMIA.

Seseorang yang mengalami rendah potassium boleh juga menyebabkan peluh yang berlebihan (hyperhidrosis) selain dehidrasi.  Antara simptom kekurangan potassium adalah

~ sering letih dan penat
~ kebas dan kekejangan otot
~ jantung terasa berdebar akibat degupan yang tidak stabil
~ terasa haus
~ kerap kencing dengan jumlah yang banyak
~ pitam akibat tekanan darah yang rendah


Sumber melalui BabyCenter.com mengatakan ibu hamil memerlukan lebih elektrolit (potassium, sodium, klorida) disebabkan kehamilan membuatkan peningkatan darah sebanyak 50% dalam badan dan jantung perlu berkerja lebih daripada keadaan biasa. Ibu hamil memerlukan lebih kurang 4,700mg dalam sehari.

Tapi, jangan pulak mak-mak yang tengah pregnant ni risau. Insya Allah dengan pemakanan yang seimbang dan penuh nutrisi maka dapatlah mengurangkan risiko mengalami kekurangan potassium ni. Mama hakim share melalui gambar yang di google seperti kat bawah ni sumber makanan yang tinggi kandungan potassium. Apa pun yang kita makan, ambillah secara sederhana..tak gitu?

MAKANAN TINGGI POTASSIUM


MAKANAN TINGGI POTASSIUM


Yang selebihnya, dapatkan nasihat dari doktor ketika lawatan bulanan ke klinik ye. Mereka dah tentu lebih arif tentang perkara ini. Mana tahu kan..jika ada antara mak-mak yang mengandung ni selalu mengalami kekejangan dan keletihan yang melampau, maka mama hakim harap artikel ni bole dijadikan rujukan bersama.

Rujukan : webmd.com



Sampai jumpa lagi..wassalam.

Friday, 18 April 2014

Master Celebration Buat Dua Orang Master Coordinator Shaklee di Pullman Putrajaya

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


Tetiba je muncul memalam ni kan. Memang jarang sangat mama hakim update belog secara live skang ni. Semua main scheduled je..hihi. Tapi malam ni special skit sebab tengah duk pening pikir nak pakai baju apa esok. Ada apa esok? Haa..jeng jeng jengggg..

Ada Master Celebration atau lebih senang disebut MasCel untuk dua orang Master Coordinator Shaklee. Ini lah salah satu cara Shaklee menghargai segala usaha dan penat lelah air mata darah dan keringat yang tercurah sebagai Shaklee Independent Distributor. Master Coordinator adalah rank tertinggi dalam Shaklee, tapi lepas tu ada lagi rank penghargaan dari Shaklee tau!

MASTER WAN FATIHANUM


Esok ada dua majlis sekaligus pagi dan petang. Master Wan Fatihanum dan Master Azrin Mohd bersama suami masing-masing. Biasanya pada majlis seperti ini la master-master ni akan kongsikan segala suka duka mendaki tangga tertinggi Shaklee ni. Masa ni la kitorang nak amik aura dan semangat dari mereka.

MASTER AZRIN MOHD


Ada yang tak tahu nak buat apa esok? Kalau korang berdekatan dengan Putrajaya, mari lah beramai-ramai memeriahkan suasana. Sambil-sambil berkenalan dengan lebih rapat pasal Shaklee dan juga mama hakim..hihi. Yang penting, confirm ada makan-makan tau..!

Oklah nak sambung cari baju untuk esok..hihi. Kalau ada yang nak join, roger mama hakim ye. Kita jumpa di sana..!!!

iR RAHA MOHD ISKAK
SID 909821
018 2835 816



Sampai jumpa lagi..wassalam.

Jom Hebat Mega : Program Hebat Bersama Orang Yang Hebat

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


Salam Jumaat yang penuh rahmat. Pagi-pagi dah hujan kat sini, hujan yang lebat tapi tanpa sebarang angin atau bunyi guruh. Alhamdulillah sebab hujan turun lepas mama hakim hantar Hakim ke taska.

Mama hakim nak mengenang balik tarikh 15 MAC 2014..dah sebulan lebih pun..hehehe.. tapi masih tetap utuh dalam ingatan. Sebelum memori itu meruap keluar dari otak, baik mama hakim cepat-cepat catatkan details tentang apa yang berlangsung hari tu. Memang la dah cerita secara general tentang program tu, tapi kali ni mama hakim nak bagitau kisah di sebaliknya pulak. Tulus dari hati gittew..hihi

Sebenarnya Program Jom Hebat Mega ni adalah kompilasi dari program-program Jom Hebat yang diadakan di seluruh Malaysia. Bayangkan betapa komitednya Master Zainul dan Master Lyna dalam usaha membantu anak cucu cicit Shaklee ni memajukan diri. Malah kebanyakan program ini ditaja oleh duit poket mereka berdua sendiri. Bayaran yang dikenakan pada peserta boleh dikatakan sangat-sangat berbaloi nak dibandingkan dengan ilmu yang diberi. Ok takmo cerita bab duit. Mama hakim hampir-hampir tak dapat nak join program mega nih tau, tapi ALHAMDULILLAH memang takde sesiapa bole halang kalau DIA dah tentukan. Kita hanya merancang, ALLAH juga yang Maha Mengetahui.

Pasangan Master Coordinator Shaklee (by this time dah jadi Presidential Master Shaklee dah) yang humble down to earth ni memang sangat ramah dan mudah didekati. Asalnya Master Lyna ni pemalu katanya, tapi bila dah kenal macam membesar bersama dari kecik..hihi.




Di sebalik program hebat ni, mama hakim nak kenalkan ahli jawatankuasa yang juga hebat-hebat belaka sehingga program ini berjalan dengan lancar dan sempurna. Kebanyakan daripada mereka adalah dari group khas CoP Sisters (^^) mama hakim memang respect sangat dengan segala usaha diorang ni untuk memastikan Program Jom Hebat Mega berjalan dengan baik dan semua orang selesa. Al maklumla, program Shaklee kami ni family friendly jadi bukan senang nak memastikan bapak, anak, babies selesa sementara mak-mak menceduk ilmu.




Gamaknya, saudara Amin Idris ni dah jadi penceramah tetap geng iReach kami ni..hihi. Semangat dan auranya dalam memberikan motivasi memang sangat-sangat best. Penyampaiannya tak membosankan dan selalu melibatkan peserta yang mendengar. Walaupun masa jemputan beliau selepas watu rehat dan makan, tapi mata tetap segar tau! Semua peserta yang hadir kembali rasa bersemangat dan teruja!


AMIN IDRIS BERSAMA SHAKLEE


Secara peribadi, mama hakim sendiri memang suka menghadiri program-program macam ni. Sebagai manusia biasa, kita tak lari dari perasaan kecewa, sedih dan down apabila ditimpa dugaan jadi dengan berkumpul bersama mereka-mereka yang hebat ni, mama hakim kembali rasa bersemangat dan kuat. Bukan senang tau sebenarnya nak jumpa mereka ni selalu, masing-masing ada komitmen yang tinggi terhadap group Shaklee masing-masing, keluarga dan kerjaya. Gambar kat bawah ni antara sahabat yang dikenali dalam Shaklee tapi ukhwah yang terbina membuatkan kami sangat rapat dan dekat dihati.


JOM HEBAT MEGA SHAKLEE


Insya Allah, program Jom Hebat ini akan menjadi acara tetap group iReach. Yang bakal berlangsung, Jom Hebat Selatan yang akan diadakan di Johor pada 21 Jun 2014. Masih sempat lagi kalau ada sesiapa yang berhajat nak join terutama yang berada di selatan tanah air. Hanya perlu berdaftar sebagai Pengedar Sah Shaklee dibawah group kami.

Mudah saja nak mendaftar..! Hubungi mama hakim untuk KONSULTASI dan PANDUAN MENAMBAH PENDAPATAN hanya dengan Shaklee.

iR RAHA MOHD ISKAK
SID 909821
018 2835 816



Sampai jumpa lagi..wassalam.

Monday, 14 April 2014

Celoteh Di Pagi Isnin..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


Salam pagi Isnin semua..! Rutin seorang suri rumah zaman sekarang ni rasanya sama je dengan yang bekerja di pejabat, kan. Mama hakim baru lepas anta anakanda Azizul Hakim ke taska. Cukup la 2 bulan si chentahati tu duduk ngan mama kat rumah sejak mama hakim resign awal bulan 10 tahun lepas. Lepas tu mama hakim decide nak carikan dia taska supaya dia lebih ramai kawan dan dapat belajar setiap hari. Bukan lah sebab mama hakim tak bole mengajar dia di rumah, banyak je bahan pembelajaran dan  buku-buku untuk Hakim, TETAPI biasalah manja si anak kalau dengan mama sendiri..hihi. Baru abis menulis/mewarna satu mukasurat, dah cakap ‘hakim nenat(penat) la mama’..hahaha.

Anak bujang ku yang seorang ni memang masih pelat. Tapi mulutnya becok mengalahkan orang yang fluent. Jenuh mama dia yang agak selow ni nak menangkap maksud cerita dia selalunya.. Terutama balik dari taska, macam bertih jagung dia bercerita tentang kawan, makan, main dan cikgu/teacher. Nama kawan yang dia selalu sebut antaranya Amir, Amin dan Ziyyad. Alhamdulillah..lega hati ni sangat-sangat tau. Hakim jugak dah kelihatan agak berisi selepas 3 bulan ni. Dia mesti cerita apa yang dia makan, lauk ape, sayur dengan ayam atau ikan, nasi atau mee, suap sendiri atau disuapkan cikgu. Ya Allah, moga Hakim benar-benar gembira kat situ.

Perbualan setiap hari ahad sekarang ni,
Hakim : mama pegi la siap
Mama : nak bersiap ke mana?
Hakim : akim nak gi sekola ni
Mama : (ohh nak suh anta dia ke sekola rupanyer) tapi hari ni ahad, sekolah takde
Hakim : ohh..sekola takde

Bukan sekali je, kang lepas sejam dia tanya lagi..hahaha. Punya la suka nak ke sekolah. Pagi ni, macam biasa excited sangat dah. Cepat je mandi dan bersiap ambil beg.

Jadi, sekarang masanya mama hakim masuk ‘office’ pulak. WAHM katanyer bukan lah sekadar suri rumah biasa tetapi suri rumah luar biasa yang menjana wang dari rumah J



Sampai jumpa lagi..wassalam.
© 2012; This is the Story of My Wonderful Life | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger