Pembaca Blog Setia

Tuesday, 18 November 2014

Usah Abai Rasa Lesu Dan Keletihan Melampau, Ia Mungkin Simptom Penyakit Yang Tidak Boleh Dirawat

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


Beberapa hari lepas, mama hakim belajar tentang penyakit yang tidak dapat diubati iaitu diabetes atau dalam bahasa harian kita sebut kencing manis. Sebenarnya boleh dikatakan dah 3 kali mama hakim attend kelas ni, 2 kali secara bersemuka dengan Nutritionist Shaklee dan sekali ketika webinar (online class). Apa itu penyakit diabetes? Ia adalah keadaan di mana terdapat gula yang berlebihan dalam salur darah kita.

Selalunya yang orang kita tahu, kencing manis ni penyakit keturunan kan. Tapi sebenarnya keturunan hanya menyumbang 20% je tau. Yang lagi 80% tu dari cara hidup dan pemakanan kita. Kalau korang nak tahu, 1/5 dari rakyat Malaysia skang ni adalah penghidap diabetes! Haa..ramai kan?

Macam mana nak tahu kalau ada di antara kita yang ada kencing manis ni? Meh sini mama hakim nak kongsikan simptom-simptom yang dialami oleh seseorang yang menghidap kencing manis.

Kerap Kencing – apabila terdapat gula berlebihan dalam badan, kita akan kerap ke tandas sebab badan akan cuba menyingkirkan lebihan gula tersebut




Rasa Haus – apabila kita kerap kencing, maka akan berlaku dehidrasi pada badan. Sebab tu la kita akan rasa haus je.

Badan Lesu – Disebabkan sel-sel badan tidak mendapat tenaga dari gula, maka kita akan mudah rasa letih dan lesu. Selalu rasa tak bermaya nak buat kerja.




Perubahan Berat Badan – Untuk pesakit Diabetes Type I, biasanya berat badan akan turun mendadak dan untuk pesakit Diabetes Type II, akan mengalami peningkatan berat badan.

Luka Lambat Sembuh – Gula yang berlebihan dalam salur darah menarik perhatian bakteria dan menyebabkan luka kecil melarat menjadi teruk

Kebas dan Kekejangan – Pesakit diabetes akan mengalami kekejangan dan kebas-kebas terutaman di tapak tangan dan kaki disebabkan pergerakan darah yang lambat dan tidak lancar.

Jadi, sekarang ni cuba periksa keadaan kita adakah letih-letih dan lesu yang kita alami selama ni sebahagian dari simptom kencing manis? Selain letih, ada lagi tak simptom-simptom lain yang kena dengan diri kita? Kalau ada, cepat-cepatlah ke klinik ataupun farmasi untuk buat pemeriksaan gula dalam darah.

Jika kandungan gula terlebih skit dalam badan dan kita dapat kesan lebih awal maka lebih mudah untuk kita mengawal pemakanan dan amalkan cara hidup yang lebih sihat. Mencegah lebih baik dari mengubati kan? Takkan sampai kena bergantung kepada ubat semata-mata baru kita nak ubah gaya hidup?

Jom mulakan hari ini! Amalkan pemakanan yang seimbang dan gaya hidup yang sihat..!



Sampai jumpa lagi..wassalam.

Bahaya Masalah Anak Sembelit, Atasinya Dengan Cara Yang Selamat Dan Semulajadi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


Masalah anak sembelit memang merunsingkan ibu ibu kan? Kesian sangat tengok anak terpaksa menahan sakit setiap kali nak membuang. Ada yang menangis, ada yang sampai merah padam muka menahan sakit sembelit. Ada juga anak-anak yang trauma tiap kali nak membuang, takut sakit lagi.

Biasanya kan ibu ibu, masalah anak sembelit ni berpunca dari pemakanan yang kurang seimbang. Ye la mama hakim faham, kebanyakan ibu ibu sekarang ni bekerja dan tak pasti bagaimana anak-anak makan di taska. Adakah cukup dengan serat dan protein atau tidak, kita pun tak tahu.


MEALSHAKES
Sumber : listentoyourgut.com

 Jadi, untuk mengelakkan masalah anak sembelit ni berlarutan dan menjadi lebih teruk, apa kata ibu ibu buat sesuatu bagi memastikan si anak mendapat khasiat yang secukupnya. Mama hakim nak berkongsi idea ni supaya boleh jadi rujukan di masa akan datang.

First of all, ibu ibu boleh mula bagi buah-buahan yang banyak serat dan air pada waktu pagi sebelum anak makan apa-apa. Contohnya tembikai merah dan betik. Potong kecil-kecil dan letak dalam mangkuk, berikan kepada anak untuk dimakan sementara ibu bersiap. Untuk anak yang dah ke sekolah, boleh la dibekalkan buah-buahan juga.

Kalau ada mesin juicer, lagi best! Pagi-pagi, campurkan beberapa jenis buah untuk dibuat jus. Yang ni mama hakim pasti anak-anak sukakannya. Dan ibu ibu pun boleh juga minum bersama. Anak sihat, ibu pun senang hati..!

Yang seterusnya, gantikan snek harian dengan buah-buahan kering seperti prun, apricot atau kiwi. Haa.. buah-buah ni pun bagus untuk sistem penghadaman si manja tau. Selain kaya dengan vitamin C untuk meningkatkan sistem imun jugak.

MEALSHAKES
Sumber : Google

Tapi ada satu perkara yang perlu semua ibu ambil perhatian, iaitu air masak. Pastikan juga anak-anak minum air masak yang mencukupi setiap hari. Selain bagus untuk penghadaman, air juga perlu untuk mengganti kehilangan cecair dalam badan melalui peluh.

Akhir sekali, mama hakim ada satu rahsia yang nak dikongsi untuk ibu ibu yang mahu memastikan kesihatan sistem penghadaman si manja, selain menjadikan anak lebih aktif dan meningkatkan selera makan. Klik kat SINI ye rahsia kita-kita aje tau..syyhhh!!



Sampai jumpa lagi..wassalam.

Fighting The Demon Inside You

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


“The hardest battle in life is fighting with your own demon, the small inner voice inside your head. But still you have to force yourself to be a better you each and everyday..”

Setuju tak? Setuju tak? Memang susah nak bangkit, nak lawan nafsu dan amarah sendiri kan.. Sebab apa? Sebab yang menghalang kita tu pun adalah sebahagian dari diri kita sendiri. Sebahagian kecil yang sengaja taknak lihat kita maju ke hadapan.


Sumber : Google


Maka bangkitlah, ucap terima kasih kepada ‘suara kecil’ tu dan buktikan yang dia salah tentang kita! Kita mampu lawan apa jua halangan dan kekangan yang diri kita sendiri bina untuk menjadi seseorang yang lebih baik dan berjaya dunia dan akhirat, Insya Allah..


Sumber : Google



Sampai jumpa lagi..wassalam.

Friday, 14 November 2014

Perkongsian Tentang Anak Asyik Demam ; Ibu Bekerja TAK Perlu Ambil Cuti Lagi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


Salah satu dari dua belas group Whatsapp yang mama hakim join adalah group mak-mak yang membincangkan pasal perkembangan dan kesihatan anak. Perkara yang menarik minat mama hakim ialah, dalam seminggu mesti ada 3 atau empat mak yang anak asyik demam, muntah-muntah, ada yang cirit birit dan ada juga yang sampai kena tahan duk kat wad. Anak asyik demam ni memang menjadi dilema kepada mak-mak yang bekerja kan..

Sebenarnya Azizul Hakim pun pernah menjadi salah seorang dari anak yang asyik demam, selsema dan batuk ni. Azizul Hakim ni baby miracle. Anugerah Allah buat mama hakim dan suami. Sepatutnya, sebelum mama hakim dijangka bersalin lagi doktor dah sibuk buat persiapan dan booking inkubator. Tetapi Alhamdulillah, lahir je Azizul Hakim ke dunia, dia sihat sempurna.

Disebabkan keistimewaan tu, mama hakim cuba sedaya upaya beri dia susu badan, selama mana yang dia mahukan. Dan Alhamdulillah, berjaya menyusukan dia sehingga umur 3 tahun. Walaupun dia demam, selsema namun takdelah seteruk mana sehingga berlarutan atau pun ditahan wad.

Tetapi selepas dia cerai susu badan, Hakim mula selalu batuk sampai muntah-muntah sehinggalah suatu masa dia mula di serang semput. Mama hakim jadi takut nak bawak dia keluar ke tempat yang ramai orang, sebab bila balik je dia akan demam dan batuk-batuk. Sehingga Hakim berumur 4 tahun, hanya 2 kali kami pernah bawa dia ke kawasan air terjun dan esoknya demam serta muntah. Lepas tu tak pernah lagi bawa dia ke tempat mandi-manda lagi terutama taman tema.




Selepas mama hakim kenal Shaklee, adalah juga mama hakim berikan Hakim Meal Shakes dan Vitamin C Chew tapi takdelah secara konsisten. Namun bila tahap semput Hakim semakin teruk sampaikan kena tahan wad pada bulan Mei 2014, mama hakim nekad tak mau lagi perkara ni berulang. Tak sampai hati tengok dia dicucuk sana sini dan terbaring lesu.

Mama hakim kembali memberi Hakim Set Kanak-kanak Aktif dengan lebih konsisten. Apa yang adal dalam set ini? Haa.. 3 jenis supplement yang sangat-sangat membantu mengekalkan kesihatan Hakim. Meh mama hakim kenalkan dengan korang..


SET KANAK-KANAK AKTIF

SET KANAK-KANAK AKTIF


MEAL SHAKES - mengandungi nutrisi lengkap dengan 24 jenis vitamin, mineral dan zat serta asid amino yang mudah diserap oleh badan.

OMEGAGUARD - mengandungi DHA untuk keperluan perkembangan otak dan EPA yang membantu meningkatkan sistem imun serta anti keradangan.

VITAMIN C CHEW - membantu meningkatkan sistem imun dan meningkatkan interferon semulajadi tubuh badan.

Selepas konsisten betul-betul dengan Set Kanak-kanak Aktif ni, Alhamdulillah dengan izinNya Hakim dah bole kembali di bawa bermandi manda di pantai. Kali pertama, kami hanya izinkan dia bermain air selama sejam je. Bila balik rumah dan dia tak demam atau batuk, kali kedua kami bagi dia bermain air dengan lebih lama. Tiada lagi istilah anak asyik demam je..

Alhamdulillah.. mak mana yang tak seronok bila tengok si chentahati boleh bermain dengan gembira. Sebenarnya kan, bakal-bakal ibu yang sedang mengandung pun dah boleh mula kongsi kebaikan set ni semasa bayi dalam kandungan lagi. Supaya bayi yang keluar, sihat dan aktif!

Hubungi mama hakim untuk KONSULTASI SEPENUHNYA tentang Set Kanak-kanak Aktif ni. Layanan first class buat pembaca blog TowMater tau!!

iR RAHA MOHD ISKAK
SID 909821
018-2835 816


Sampai jumpa lagi..wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© 2012; This is the Story of My Wonderful Life | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger