Pembaca Blog Setia

Tuesday, 3 April 2012

GOING DOWN TO MEMORY LANE #2

Assalamualaikum..

Memang banyak cabaran nyer untuk menjadi seorang mama hakim. Muntah2 tu biase la kan, hampir sume ibu2 mengandung melalui pengalaman nih. Mama hakim mengalami alahan sampai kandungan menjejak 5 bulan. Berat turun lg sekilo, masih bole berkebaya tau. Memang xde beli baju mengandung pun. Berat mama hakim x naik2 sampai la kandungan hampir 7 bulan. Tapi baby membesar dgn sehat kat dalam J

Sehari mama hakim meluah segala isi perut bole kata 5-6 kali tau. On the way gi keja, masa tgh keja, balik keja, mase dalam kelas. Setiap kali isi perut ni dgn makanan, x sampai setgh jam dia nak kuar balik.

Yang paling terasa, incik joni tiada disisi. Dia outstation time tuh. Balik jap 2 minggu kena gi tempat lain plak. Nak buat cane, dah macam tu keja dia. Lagipun nak cari rezeki lebih untuk si junior yang bakal lahir nih. Mujur nyer mama hakim ade kawan yang sgt memahami walaupun dia lum kawen dan xtau pape, dia banyak membantu mama hakim masa tuh. Skang dia pun dah jadi mama J waiting for the second one already!

Mama hakim sgt jarang makan nasik. Pagi2 kena cari nescafe ais dulu baru bole bekerja dengan cemerlang lah sgtt. Ade la mulut2 yg ckp, “nnt anak ko lahir gelap mcm nescafe tu baru tau”. Huhh! Nyampah dengar! Makanan asasi mase mengandung ialah McD dan A&W. Uishh! Heaven tuh! Coke mcD yg besa okeh, sekali hadap bule abis. Float A&W pun same. Lagi satu yg paling heaven tu Cendol Pak Li Kopitiam! Sape duk area Shah Alam tau la, kat Sek 7 ngan 18 ade. Dan x lupe juga pada yg the best ABC Fradoo kat Sek 2. Kadang2 sengaja tapau 2-3 mangkuk bawak balik. Sampaikan pekerja dia penah tegur, “ramai ke kat umah dik?” Mama hakim iye kan aje.. Tapi sume ni hanya dapat dinikmati sepenuh nyer lepas baik dari alahan, mase kandungan menjejak ke 6 bulan.

Ade sekali tu balik keja dalam jammed tu teringat sangat kat fries mcD panas2. Sanggup pusing cari mcD singgah beli. Mintak yg besa, nak yg baru goreng lg. Agak nyer budak mcD tu nampak perut cumel mama hakim ni tanpa banyak cite dia goreng yg baru J mekasih awak! Pastu bersemangat nyer makan dalam keta. Sampai saje kat umah macam biase la nak mandi tuka baju kan tapi mama hakim meluah balik semua fries tuh. Sayang nyer…

Bukan mama hakim x makan makanan yg sehat langsung. Ade je. Minum susu Anmum, makan kismis, minum susu soya, makan buah2, ubat2 yg acik misi bagi.

Ini baru celoteh sampai kandungan 6 bulan. Nanti sambung lagi 7 bulan hingga terberanak okeh! Jangan bosan ye korang2.. J

Bergambar kenangan sebelum di anta ke hospital.

Sampai jumpe lg..wassalam.

4 komen:

IntaNBerliaN said...

perut aw kecik gk je ek.. dulu sy mula2 pknen kecik gk sampai kndgn dh 6 bln pun or xcaya tgh peknen.. tp bila dah 9 bulan lbh tu br nmpk besar..hihii

Papa Mifz said...

nak suh mama mifz peknen lagi la...hehe

teratak hati said...

teruknya alahan..sy dulu tk de teruk camtu..

mamavogue said...

IntanBerlian, tu pun sengaja tonjolkan perut ke dpn. Perut kecik tp org di dalam besa..hihi

papa mifz, thanx sudi bace.

Teratak hati, at least merasa la kurus sekejap..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© 2012; This is the Story of My Wonderful Life | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger