Pembaca Blog Setia

Tuesday, 6 March 2012

BGN PAGIII, GOSOK GIGIII..

Assalamualaikum..

Straight to the point, cane ibu2, mama2, mummy2 kat luar sane ajar anak gosok gigi ye?
Mcm hakim, memula teruja gak bile dibelikan berus gigi. Ye la berus gigi budak kan comel2 ade bentuk keta la, zirafah la, kambing biri2 la.. then bila tunjuk cara berus gigi kat hakim, dia pun mengikut je.. Asal mandi je dia pun mintak berus gigi. Bagus2..

Pastu mase bila pulak si anak ni sesuai nak gunakan toothpaste skali? Skang dah bole? Hakim dah setahun 8 bln. Gigi geraham kecil pun dah ade. Yg depan jgn cakaplah, mmg ade bentuk bulat 5posen kalau kena geget..

Tapi… baru2 ni dia susah skit nak gosok gigi. Nak kena pakse pulak.. kadang2 mama hakim guna kain yg lembap utk lap/gosok gigi dia. Pastu dah tentu2 la bengkak jari ni kena geget..huhu. Sebagai menaikkan semangat, mama hakim beli lg sebatang berus gigi comel utk dia smlm. Dah ade 3 tau, semata-mata nak suh dia rajin gosok gigi.

Cane? Cane? Cane? Mintak tlg ye ibu2, mama2, mummy sekelian J


Sampai jumpe lg..wassalam.

2 komen:

MaryaYusof said...

Salam mamavogue,

Saya taklah pandai sgt tp mcm Iman saya ajar die gosok gigi sejak umur dia 1 tahun 6bln mcm tu... Letak ubat gigi yg tak pedas, kodomo lion... ajar dia kumur2 & sembur2 buang... takmo kasi die telan... even ubat gigi tu mild tp ttp tak elok kalau ditelan... bila ajar die sembur2 & buang tu die mmg suka lah nak buat...rsnye xperlu paksa die sgt...tuje lah :)

mamavogue said...

Marya, thanx a lot. nnt akan cuba dipraktikkan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© 2012; This is the Story of My Wonderful Life | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger