Pembaca Blog Setia

Tuesday, 29 May 2012

Tips Memberi Makanan Kepada Anak Yang Cerewet

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Disebabkan mama hakim perasan yang Hakim sangatlah susah nak duduk mengadap nasi tiap kali waktu makan, so mama hakim buat sikit research. Actually selalu dah mama hakim refer kat Baby Center nih bila ade segala jenis pertanyaan pasal Hakim dalam kepala nih! Kali ni pasal ‘Food Refuser’.

FOOD REFUSER


Simptom-simptom food refusers ni :

i-             Tutup mulut ketat2 bila kita cuba suap makan

ii-            Memalingkan muka ke kiri dan ke kanan

iii-           Tak nak duk diam

iv-           Terlampau ‘sibuk’ untuk makan

v-            Buang atau ludah balik makanan

vi-           Takmo makan ape2 jenis pun makanan




Mengikut review terbaru Dr. Sondheimer dari Georgetown University, apabila dia didatangi ibubapa yang risau ni, dia tanye 2 soalan

          “Adakah anda makan bersama anak anda?”

          “Adakah anda makan makanan yang sama dengan anak anda?”

Ape agak nyer jawapan mummy2, ibu2 sekelian? Biase nyer kan kita suap dulu anak kita pastu baru kita makan. So cadangan bernas dari Dr. Sondheimer ialah kita duduk dan makan bersama dengan anak. Kalau yang ade highchair, rapatkan je skali kat meja makan tu. Ape yang kita makan tu, kalau bole share kita bagi skit kat anak. Dr. Sondheimer jugak cakap kalau bole jangan alihkan perhatian anak dengan ipad ke tab ke smatfon ke, tumpukan pada makan je. Kalau anak2 kita makan sambil bermain, risiko untuk tercekik tu tinggi. Lagipun nanti anak tak dapat bezakan masa makan dan masa main.

Kat bawah ni ade beberapa tips untuk menggalakkan pemakanan yang sehat :

i-             Jangan beri anak anda makan masa dia duduk kat bouncy seat.

ii-            Makan bersama, kongsi bersama. Kalau anak kita nak makanan dalam pinggan kita, cubit sikit untuk dia.

iii-           Jangan beri anak anda makan depan tv atau ipad/tab/iphone, akan membuatkan anak anda tak focus.

iv-           Jangan ikut anak kita dengan makanan ketika dia tengah main/berlari. Suruh dia duduk dan suap dia makan. Ketika berpiknik/berkelah, suruh anak habiskan makanan. Jangan amalkan ‘eating and go!’ Kalau tercekik sape susah?? Hehe.

v-            Kalau anak anda nak makan sendiri, biarkanlah. Takpe sepah sikit janji dia makan.



Sekian saja info untuk ari ni J


Sampai jumpe lagi..wassalam.

4 komen:

msredcheesecake said...

selalu bagi anak makan sendiri sbb malas nak suapkan... hhaaa

SumeSakan said...

yup setuju...perasan bila suap dia x nak...bg dia pinggan asing n mkn sekali ngan dia...memang diorang mkn...tapi sepah la kan?tp nak wa cam ne cara tuh je bleh buat diorang mkn kan?tp skang nih alhamdulillah dia mcm x de masalah untuk makan...makan x nyempat2...huhuhu

mamavogue said...

Msred, kalau bg mkn sendiri lebih ke lantai jd nyer

mamavogue said...

Sumesakan, bagus nyer sara nak mkn. Patut la cumell!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© 2012; This is the Story of My Wonderful Life | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger